Geschiedenis

Carnaval te Lokeren voor 1971.
Carnaval heeft altijd bestaan hier te Lokeren, maar werd op verschillende manieren gevierd.
Na de oorlog waren er de zomercavalcades met grote shows op het marktplein en veel Nederlandse groepen.
Deze evenementen werden georganiseerd door de feestcommissie, en trokken een massa volk naar de markt.
De stoeten en het bijgaande verkleden onderging vele ups en downs. Er waren verscheidene carnavalverenigingen in de stad. Iedere wijk of straat had er wel één. Stilaan is dit doodgebloeid en was het tijdperk van de domino’s en volledig gemaskerden aangebroken. Om 24 uur moest men dan zijn masker afnemen door de overheid, doch voor velen was het enkel de bedoeling de mensen te verwijten en te schenden en hun gal uit te spuwen op een ludieke manier. Een paar jaar later heeft de overheid een nummering ingevoerd. Iedere verklede moest zich dan op voorhand aanmelden en een nummer dragen, zo is carnaval in Lokeren stilaan uit het straatbeeld verdwenen.

Start van de Orde van de Raepe 1971.

In het begin van de jaren 70 probeerde de stationswijk met de nodige horeca uitbaters terug nieuw leven in het Lokerse Carnaval te krijgen. Zij kozen dan ook in 1971 en 1972 plaatselijke prinsen uit de middenstand (Dirk Van Den Bergh en Chris Temmerman). Zo kwam Carnaval In Lokeren terug tot leven. Andere horeca uitbaters sprongen mee op de trein en in 1973 werden er reeds heuse verkiezingen gehouden met carnavalvedetten zoals “De Twee Pinten”, “Ria Valk” enz. …
Deze hadden plaats in zaal Concordia, Het Motel te Lokeren en in 1973 zelfs in de cafetaria van S.C. Lokeren.

Vanaf dat jaar werd er ook terug een stoet en een prinsenverbranding ingericht. In versneld tempo ging het dan bergop en werden er verschillende nieuwe groepen opgericht.

Alles werd beter georganiseerd door de ervaring die men opbouwde in de loop der jaren.  De prinsenverkiezing is in de loop van de jaren geevolueerd en op verschillende manieren georganiseerd.
Eerst was er een bal, dan werd er een eetmaaltijd aan toegevoegd, soms was het op uitnodiging, in de laatste jaren is de verkiezing met een heus banket en shows, gebracht door de kandidaat prins of prinses en ook door de Orde Van De Raepe.

Het carnaval in Lokeren heeft vanaf 1971, onder de organisatie van De Orde van De Raepe, altijd samen gegaan met een stoet ,een slonsenstoet en een fakkelstoet met verbranding van de prinsenpop. De opeenvolging van het carnaval-gebeuren is de laatste jaren enkele malen veranderd. Vanaf 1971 was de carnavalstoet op zondagavond. Dit had als bedoeling de toeschouwers ook de kans te geven om naar Aalst te gaan kijken.

Op maandag was er dan de slonsenstoet en de week daarna op zaterdagavond de verbranding van de Prins met fakkelstoet.
In de jaren negentig is de carnavalstoet naar zondagnamiddag gebracht, maar het Lokerse carnaval kende ook enkele avondedities met fraai verlichte praalwagens.
Nu is de carnavalstoet naar zondagmiddag gebracht en de slonsen- en fakkelstoet op maandagavond, dit op algemene aanvraag van de groeperingen en jeugdige carnavalisten.
De huidige cavalcades weten bovendien jaarlijkse duizenden toeschouwers te lokken. De deelname van eigen carnavalverenigingen in de stoet en de stijgende kwaliteit, maken het Lokerse carnaval uniek.

Sinds 1981 werd er ook een jeugdprinsenverkiezing gehouden in het cultureel centrum. Wij hebben dan ook 2 Jeugdprinsen van Oost-Vlaanderen gehad: Kristel I en Vicky I.
Ook hadden wij de eer om een Prins van Oost-Vlaanderen te hebben, namelijk Freddy Wiels wie jammer genoeg reeds is overleden.

De voorzitters:
Vanaf 1971 tot 1993: Willy Van Esbroeck
1993 – 1994: Jerome van Doorslaer
1995-1997: Freddy Wiels (ex –prins van Oost Vlaanderen)
1997 – 2021: Rony De Keyser
2021 – heden: Christiaan Bruggeman

Het carnaval is met de jaren uitgegroeid tot een echt volksfeest en het bestuur, dat vroeger grotendeels bestond uit horeca uitbaters, is met de jaren volledig vervangen door ex-prinsen.
Alles verandert, door vernieuwingen en verjongingen maar de waarde van carnaval zal altijd blijven: 3 dagen uit de bol gaan, feest vieren en alle dagelijkse beslommeringen even opzij schuiven…

Geschreven door: Julien Rasschaert, Rony De Keyser & Jorgen De Grande